משכנתא לבנייה עצמית – מה חשוב לדעת
משכנתא לבנייה עצמית – ההבדלים הבסיסיים מול משכנתא לרכישה, הרגולציה והשלבים.
כאשר אנחנו רוכשים דירה / בית מגורים מוכן הרגולציה הבנקאית למשכנתא גם היא ברורה ופשוטה, אבל מה קורה כאשר אנחנו מבקשים משכנתא לבנייה עצמית? הרי אין בית שניתן למשכנן לטובת הבנק!!!
רגולציית המימון לבנייה עצמית זהה לזו של כל משכנתא למגורים, כלומר עד 75% מימון לנכס ראשון, או 70% למשפרי דיור. אלא שבשל מורכבות התהליך והעובדה שהסיכון בו, מבחינת הגוף המממן, גבוה יותר, הבנקים נוטים לאשר אחוזי מימון מעט יותר נמוכים (למשל עד 60% במקום 70%), ולכן חשוב לאשר את המשכנתא טרם התחלת התהליך.
בנייה עצמית מורכבת משני חלקים:
הראשון – רכישת הקרקע.
השני – מימון הבנייה.
הון עצמי לעסקת בנייה עצמית:
פעמים רבות מתפתים הרוכשים לעשות מימוש בכל ההון העצמי שלהם לטובת השלמת רכישת המגרש (ללא משכנתא או יחד עם המשכנתא). בפרויקט של בנייה עצמית, ברוב המקרים, נתקלים בהוצאות בלתי צפויות, בעלויות מאמירות בשל מדד תשומות הבנייה או בשל שינויי תוכניות, ולכן מאוד חשוב, לא לעשות שימוש בכל ההון העצמי בשל רכישת המגרש, ולהשאיר עמה שיותר הון עצמי לשלבי הבנייה הסופיים.
משכנתא לרכישת מגרש – 70% עד 75% מימון (משפרי דיור או דירה ראשונה) משולם בפעימה אחת לטובת מוכר הקרקע.
משכנתא לבנייה – 70% עד 75% (משפרי דיור או דירה ראשונה) אלא שבפועל הבנקים נוטים לאשר אחוזי מימון מעט יותר נמוכים.
המשכנתא משולמת על פי קצב התקדמות הבנייה, בשלבים שנקבעים מראש בחוזה (בדרך כלל 5 שלבים) והתשלום מועבר ישירות לקבלן עם סיום כל אחד מן השלבים.
מאחר ופרויקטים של בנייה עצמית נמשכים לאורך זמן, הם מורכבים ומאופיינים בשינויים לא צפויים, חשוב לתכנן את המשכנתא ולנסות לקחת בחשבון תוספות לא צפויות ואת לוח הזמנים.
בהצלחה!