ריבית בנק ישראל היא ריבית הבסיס במשק. במקור היא ממוצע הריבית בין ההלוואות שבנק ישראל מוכר לבנקים המסחריים ובין הריבית שבה בנק ישראל לווה כסף מהבנקים.
בפועל, ריבית בנק ישראל היא הכלי המרכזי של הבנק לשליטה על האינפלציה במשק.
בנק ישראל, הוא הבנק המרכזי, מופקד על ביצוע המדיניות המוניטרית של המדינה, קובע יעדי אינפלציה שנתיים, ולצד כלים לשליטה על רמות מחירים שיש בידי הממשלה, הכלי שעומד לרשותו של בנק ישראל הוא גובה הריבית במשק.
באמצעות שינוי גובה הריבית המרכזית (ריבית בנק ישראל) יכול הבנק לשלוט על מחיר הכסף. כלומר, כל האשראי שאנו צורכים מבוסס על ריבית בנק ישראל.
גובה ריבית בנק ישראל נקבע על ידי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשות נגיד הבנק. הוועדה מתכנסת אחת ל-45 יום, ומודיעה על החלטתה לגבי גובה הריבית במשק, על בסיס תנאי השוק הנוכחיים והצפויים. בנקודת ההחלטה, יכול בנק ישראל להחליט על העלאת הריבית, על הורדת הריבית או על השארתה ללא שינוי.
בתקופות של אינפלציה גואה, כאשר אנו חווים עליות מחירים רבות, מעלה בנק ישראל את גובה הריבית במשק, על מנת לייקר את מחיר הכסף, להפוך את הצריכה הפרטית ליקרה יותר ועל ידי כך, להקטין את הביקושים. כאשר הביקושים יירדו, יגיעו גם ירידות המחיר והאינפלציה תיעצר / תקטן.
דוגמה טובה לכך ניתן לראות באופן שבו התנהל בנק ישראל את מול האינפלציה שחווינו בשנת 2022. גובה האינפלציה השנתית בשנת 2022 הגיע ל – 5.2% (גבוה בהשוואה ליעד השנתי אליו שואף בנק ישראל, בטווח שבין 3% – 1% אינפלציה שנתית), באמצעות סידרה של העלאות ריבית רצופות, מריבית בסיס של 0.1% בחודש מרץ 2022, העלה בנק ישראל את הריבית עד לגובה של 4.75% (נובמבר 2023) ובכך השתלט על קצב האינפלציה, שעמד בשנת 2023 על 2.8% (ירידה משמעותית בהשוואה לשנה שקדמה לה).
(סיכום נתוני האינפלציה בשנים האחרונות)
זה כמובן עובד גם הפוך, כלומר, בתקופות של מיתון, מוריד בנק ישראל את גובה הריבית במשק, מוזיל את מחיר האשראי ועל ידי כך את מחיר הכסף, ובעצם מוזיל את מחירי המוצרים כולם ומעודד את הצריכה.
ריבית בנק ישראל משפיעה באופן ישיר ועקיף על כל אפיקי האשראי במשק הישראלי.
בהקשר של שוק המשכנתאות, הרי שגובה ריבית בנק ישראל משפיעה באופן ישיר על ריבית הפריים, ובאופן עקיף גם על כל שאר הריביות, שכן אם מחיר הכסף שבנק ישראל מוכר לבנקים מתייקר, עלות הגיוס מתייקרת עם במסלולי ההלוואה השונים.
ריבית הפריים מורכבת משני חלקים:
פריים = ריבית בנק ישראל + 1.5%
6% = 4.5% + 1.5% (נכון להיום, יולי 2024).
ריבית בנק ישראל היא העוגן בריבית הפריים (נכון להיום ריבית בנק ישראל היא 4.5%), וכל שינוי בעוגן יוביל לשינוי באותו היחס בגובה ריבית הפריים.
ריבית הפריים, המבוססת על ריבית בנק ישראל היא ריבית משתנה, לא צמודה, אשר יכולה להשתנות עד 8 פעמים בשנה (אחת ל-45 יום). זו ריבית משתנה עם פוטנציאל סיכון / סיכוי גבוה בשל תדירות השינוי הגבוהה (אין עוד ריבית עם פוטנציאל שינוי כל כך גבוה).
ריביות היסטוריות: